Logo des Vereins
Polar-Routen e.V.
Foreningen for vandring og
naturbeskyttelse i Grønland
 
 
Amitsorsuaq, set fra kano center
 
  baggrund:  hvid • semi-transparent • transparent velg språg:   dansk English deutsch
     
 Menuen: 
Startside

Sider på dansk » Startside

Hvor mennesker og dyr stadig deler stierne

Blik fra vandrestien over søen Innajuattup Tasia, tæt ved hytte innajuattoq II

"Leave no trace but your footprints" ("Lad ikke spor, men dine fodspor"), er et velkendt slogan af amerikanske conservationists, som dette initiativ også føles begået. Spor af dyr og mennesker indeholder meddelelser til dem, som kan læse det.
Sporene på baggrundsfilen på denne hjemmeside er fra "Arctic Circle Trail" eller, som det hedder egentlig, fra "Polar-Routen". De indeholder en vigtig besked. De fortæller os, at menneske og dyr stadig deler vejen her.
Dette gælder bogstaveligt og billedligt. Hvis du ser spor af vild på et vandresti i mit hjemland Tyskland, så krydser de vores spor, som vi krydser en farlig trafikforbindelse snart at bruge den aldrig som vår sti. Men her i Grønland er det stadig anderledes. Og sådan må det forblive.

Hvad er specielt om Polar-Routen?

Polar-Routen er en af de vigtigste langdistancestier i Arktis og det mest kendte og besøgte i Grønland. Antallet vandrere er steget støt de seneste år, men det er langt ikke den længste eller den mest vanskelige spor, og som bevæger sig på hende, også nødt til at besejre enhver farlig sportslig udfordring. Der behøves ikke en jernhårde kondition på Polar-Routen, men respekt og følsomhed for et unikt kulturlandskab.
Så hvad gør Polar-Routen speciel, som bevæger hvert år mange til en vandretur, ikke få til at komme tilbage igen og igen. Du kan ikke sige det uden subjektive anmeldelser. Jeg har indtryk af, at du undervejs oplever en metamorfose, en forandring til dig selv, og i slutningen af rejsen føler du, at du er blevet en del af af stien og naturen. Og jeg er mindet om tanken om, at det har været tilfældet siden oldtiden, når der er folk her.

4500 år og et vandresti

En uberørt natur i streng forstand vil ikke finde dem, der går på denne vej. Så vidt vi ved, omkring 1990, blev Polar-Routen markeret som en langdistance vandresti. Men området mellem den store is og kysten, den største isfrie område på vestkysten af Grønland, er lang tid siden, 4500 år siden, da de første mennesker satte foden på Grønland, et kulturlandskab, som på mange mennesker vandrer i øst-vest retning frem og tilbage til fods, med hundeslæde eller kajak eller Umiaq. Det vil sige, at dette vandreområde er ældre end Egyptens pyramider. Så længe folk bor i Grønland, har de boet her, og der er hundredvis af arkæologiske steder i det område, der vidner om det. "Uberørte", uanset hvad ordet betyder, er vejen og landskabet ikke. Men det ser stadig ud som det gjorde dagen den første menneske satte foden på den. Dette er unikt, og det er budskabet, som, der ser tæt på, kan læse fra sporene på vejen.
De mennesker, der har forladt denne meddelelse med deres mærke på vejen i de sidste årtusinder og århundreder, havde bestemt ikke et videnskabeligt baseret koncept for bæredygtighed - men de har praktiseret det! Hvis et landskab kan have en besked til verden, det er det.

Det er det, vi gør!

Det lille blå hus på campingpladsen.

Paddy Dillon skrev i 2010 i sin guidebog: "around 300 people per year walk the trail". Andre skrev om op til 600 vandrere årligt. Men ingen havde talt de.
I sommeren 2016, da vi genåbnede Kangerlussuaq campingpladsen, tællede vi derfor vandrere for første gang med hjælp af en statistisk metode. Resultatet var 1290 vandrere om året, meget mere end nogen havde troet før. Hele rapporten kan ses her.
Et så stort antal medfører problemer, som gør den kommunal finansierede vedligeholdelse af stien, især hytterne på det, nået sine grænser. Derfor blev der for få år siden grundlagt en forening for fremme af stien. Foreningen skal organisere borgerligt engagement for at bevare stien og forsøge at udvikle en kultur rettet mod ansvarlig og bæredygtig brug af stien og grønlandsk natur.
Foreningen bestræber også en deltagelse af dem i ledelsen og designen af den vej, der vandrer på den. Hvis de, der beslutter og formater vejens fremtid, aldrig har vandretet på stien, og dem der vandrer på det, ikke er involveret i administration og organisation, er konflikter mellem de to sider uundgåelige. Kun gennem en dialog kan de undgås og / eller løses.
Når du har vandret stien, vil du se, hvor nødvendigt det hele er. Alt begyndelse af en sådan forening er svært. Derfor er nye medlemmer velkommen.

Hvor længe vil Polar-Routen stadig være?

Desværre, fremtiden for dette spor er ikke så sikker på, og har bekymret mange vandrere. Dette gælder ikke kun for problemen, der er beskrevet i det sidste afsnit, dvs. problemer med det stigende antal vandrere. Siden da har et stort problem blevet tilføjet. der overgår problemet netop nævnte langt. 2015 kommunen besluttede at en ATV-vej skal bygges som modifikation af tidligere planer om at bygge en motorvej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. Det bør danne kernen i en økonomisk udviklingsplan. Vir har flere kilder sammenfatted i en skitse. Mer finder du her. Planerne spænder fra en masse transport af cruise turister ("In total 8.000-10.000 cruisers per season distributed over 40 port-of-calls.", kilde: Igloo Mountain ApS) til attraktive steder i det indre til biltestarealer af en kendt svensk selskab. Og alt dette skal ses i forbindelse med registreringen af denne region i UNESCOs verdensarvslist.
Når vandrere på Polar-Routen blev informeret om disse planer, de reagerede konsekvent med forfærdelse. Deres bekymringer blev sammenfattet i en tresproget (dansk, engelsk, tysk) memorandum, der har underskrevet 2016/17 tre hundrede vandrere i Grønland. Selv om Qeqqata Kommunia kender teksten af memorandumen siden 2016, ble intet svaret lavet til dato.
Situationen optræder igen i et andet lys, når tidligt 2017 Danmark ansøgte at registrere et givet område i denne region som et enestående kulturlandskab på UNESCOs verdensarvsliste, der er en mindre del af en 2003 efter indstilling fra Nordisk Ministerråd i den foreløbige ("tentative") verdensarvsliste registrerede område. En kartskitse kan ses her. Ved en repræsentant af kommunen blev forklaret, at de ikke ser nogen modsætning mellem anmodningen til UNESCO og vejbygningsprojekt. Hvis UNESCO bør tænke ellers, så ville der ikke være nogen inskription på World Heritage List; på vejbyggeprojekt kommunen dog vil forfølge.
Vores forening beklager denne vurdering og deler den ikke. Den har fortolket den af 300 vandrere underskrevne memorandum som et mandat til at sende en omfattende indgang (1.) til den danske regering, der representerer Grønland mod UNESCOs, (2.) til Grønlands premierminister Kim Kielsen, som også er minister for miljø og naturbeskyddelse, og at parlamentet i Grønland og (3.) til UNESCO selv, som afgør, om anmodningen om optagelse på liste over verdens kulturarv i år.
Dette brev blevet sendt til de tre modtagere i februar 2018. Bortset fra et par bekræftelse af modtagelsen er i øjeblikket ikke noget svar. Vi opfordrer jer at underskrive et andragende på Internettet til at støtte vores krav offentligt.
 :
 
© 2016 - 2018 • Frieder Weiße • Berlin